Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Bezowy z kremem kawowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Słodki deser bezowy z płatkami migdałowymi, kremem kawowym i okruchami biszkoptów. Smakuje rewelacyjnie i szybko znika.

Bezowy z kremem kawowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bezowy z kremem kawowym

 

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 30g płatków migdałowych
  • 1 1/2 szklanki kremówki
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 100g biszkoptów

 

Sposób przygotowania:

Bezowy z kremem kawowym
Białka ubić na sztywno. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na końcu zmniejszając obroty miksera dodać mąkę ziemniaczaną i wlać sok z cytryny. Połowę masy włożyć do rękawa cukierniczego. Do drugiej części wmieszać delikatnie płatki migdałowe. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując prostokąt o wymiarach ok 20x30. Wycisnąć z rękawa cukierniczego drugi prostokąt tej samej wielkości. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 120*C z termoobiegiem ok 1,5godziny. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Śmietankę ubić na sztywno dodając na koniec kawę rozpuszczalną. Połowę kremu wyłożyć na bezę z migdałami. Posypać rozkruszonymi w rozdrabniaczu biszkoptami. Za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim ozdobionym blatem bezowy. Deser przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
Bezowy z kremem kawowym
Do połowy masy wsypać płatki migdałowe i delikatnie wmieszać.
Bezowy z kremem kawowym
Kremówkę ubić i wsypać rozpuszczalną kawę. Dokładnie zmiksować.
Bezowy z kremem kawowym
Rozsmarować połowę kremu na całej powierzchni.
Bezowy z kremem kawowym
Wyłożyć pokruszone biszkopty i drugą część kremu.

Tagi:

biszkopt kawa