Sposób przygotowania:
Bezowy z kremem kawowym
Białka ubić na sztywno. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na końcu zmniejszając obroty miksera dodać mąkę ziemniaczaną i wlać sok z cytryny. Połowę masy włożyć do rękawa cukierniczego. Do drugiej części wmieszać delikatnie płatki migdałowe. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując prostokąt o wymiarach ok 20x30. Wycisnąć z rękawa cukierniczego drugi prostokąt tej samej wielkości. Suszyć w piekarniku nagrzanym do 120*C z termoobiegiem ok 1,5godziny. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Śmietankę ubić na sztywno dodając na koniec kawę rozpuszczalną. Połowę kremu wyłożyć na bezę z migdałami. Posypać rozkruszonymi w rozdrabniaczu biszkoptami. Za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim ozdobionym blatem bezowy. Deser przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
zbysiowa