Sposób przygotowania:
Bezy z mascarpone i śmietanąWykonanie:
Białka ubijam na sztywno dodając partiami cukier i ubiłam. Przewracam miskę do góry nogami i nie wypada. Teraz przekładam ubite białka do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka.
Formę płaską ( wyposażenie piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i teraz spokojnie wyciskam z rękawa masę i robię kółka i wypełniam środki tak na płasko.
Piekę bezy kolo 30 minut w 120 stopniach. Po 30 minutach zmniejszam na 100 i suszę godzinę. Wyjmuję z pieca i zostawiam by odpoczęły jakieś 15 minut.
Miksuje serek mascarpone i dodaje ubitą śmietanę z ksylitolem. Łącze, wychodzi pyszny krem. Przekładam krążki bezy i przykrywam je drugim krążkiem.
Bezy są pyszne w ten sam dzień i na drugi i na trzeci. Masie nic się nie dzieje, a beze można śmiało jeść łyżeczką.