lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bezy z mascarpone i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Otwieram lodówkę i patrze co tam dziś w niej znajdę ciekawego. O białka no to teraz już wiem co zrobię. Babka o nie odpada może omlet eee nuda. Już wiem już wiem zrobię. Bezy i w dodatku przełożę je kremem.

Bezy z mascarpone i śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bezy z mascarpone i śmietaną

Składniki:

  • białka 4 szt
  • cukier 3/4 szklanki

Krem:

  • mascarpone 300 g
  • śmietana 30% 200 g
  • ksylitol 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Bezy z mascarpone i śmietaną

Wykonanie:

Białka ubijam na sztywno dodając partiami cukier i ubiłam. Przewracam miskę do góry nogami i nie wypada. Teraz przekładam ubite białka do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka.


Formę płaską ( wyposażenie piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i teraz spokojnie wyciskam z rękawa masę i robię kółka i wypełniam środki tak na płasko.


Piekę bezy kolo 30 minut w 120 stopniach. Po 30 minutach zmniejszam na 100 i suszę godzinę. Wyjmuję z pieca i zostawiam by odpoczęły jakieś 15 minut.


Miksuje serek mascarpone i dodaje ubitą śmietanę z ksylitolem. Łącze, wychodzi pyszny krem. Przekładam krążki bezy i przykrywam je drugim krążkiem.


Bezy są pyszne w ten sam dzień i na drugi i na trzeci. Masie nic się nie dzieje, a beze można śmiało jeść łyżeczką.

Bezy z mascarpone i śmietaną
Białka ubijam na sztywno dodając partiami cukier.Przewracam miskę do góry nogami i nie wypada. Teraz przekładam ubite białka do rękawa cukierniczego końcówka gwiazdka.
Bezy z mascarpone i śmietaną
Formę płaską ( wyposażenie piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i teraz spokojnie wyciskam z rękawa masę i robię kółka i wypełniam środki tak na płasko.
Bezy z mascarpone i śmietaną
Przekładam krążki bezy i przykrywam je drugim krążkiem.

Tagi:

bezy ciastka