ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Semifreddo śmietankowo-jagodowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nie wszyscy lubią w karnawale pączki. Są tacy, którzy wolą zimne desery. To dla nich jest to właśnie semifreddo śmietankowo-jagodowe. Po prostu pyszne.

Semifreddo śmietankowo-jagodowe

Składniki:

Semifreddo śmietankowo-jagodowe

 

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 3 żółtka
  • 9 łyżeczek cukru
  • mały słoiczek konfitury jagodowej słodzonej

Sposób przygotowania:

Semifreddo śmietankowo-jagodowe

ETAP 1:

Z żółtek i cukru zrobić kogiel-mogiel. Ucierać tak długo żeby cukier się rozpuścił.

Śmietanę ubić na sztywno. Delikatnie połączyć wszystko razem.

Podzielić na dwie części. Do jednej dodać konfiturę jagodową.

Masy wylać do keksówki w dowolnej kolejności, delikatnie, żeby nie za mocno się pomieszały.

Wstawić do zamrażarki. Można lekko zmrozić, albo bardzo mocno.

Żeby wyjąc deser wystarczy keksówkę ogrzać np. przykładając wilgotną ciepłą ściereczkę.


Tagi:

deser lody