Sposób przygotowania:
Pyszne bezy z miętą
Rozgrzać piekarnik do 120 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie miksera ubić białka na pianę, nie musi być strasznie sztywna, stopniowo dodawać cukier, dokładnie i dość długo mieszając po każdej dodanej porcji. Po dodaniu całego cukru piana powinna być sztywna i błyszcząca, ubijać kolejne 3 minuty, żeby piana się ustabilizowała.
Dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać wszystko razem jeszcze 1 minutę. Wsypać 3 łyżki posiekanej mięty i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na blasze ułożyć 12 krążków o średnicy około 7 cm, posypać z wierzchu pozostałą miętą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25 minut w temp. 120 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 100 stopni i piec przez 45 minut.
Nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia.
W misie miksera ubić białka na pianę, nie musi być strasznie sztywna, stopniowo dodawać cukier, dokładnie i dość długo mieszając po każdej dodanej porcji. Po dodaniu całego cukru piana powinna być sztywna i błyszcząca, ubijać kolejne 3 minuty, żeby piana się ustabilizowała.
Dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać wszystko razem jeszcze 1 minutę. Wsypać 3 łyżki posiekanej mięty i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na blasze ułożyć 12 krążków o średnicy około 7 cm, posypać z wierzchu pozostałą miętą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25 minut w temp. 120 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 100 stopni i piec przez 45 minut.
Nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia.