domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Pyszne bezy z miętą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pachnące latem, świeżością, najlepsze z dodatkiem bitej śmietany i świeżych owoców, pyszne bezy z miętą.

Pyszne bezy z miętą

Składniki:

Pyszne bezy z miętą

 

 

  • 1 szklanka cukru;

 

 

  • 4 łyżki posiekanej świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Pyszne bezy z miętą
Rozgrzać piekarnik do 120 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

W misie miksera ubić białka na pianę, nie musi być strasznie sztywna, stopniowo dodawać cukier, dokładnie i dość długo mieszając po każdej dodanej porcji. Po dodaniu całego cukru piana powinna być sztywna i błyszcząca, ubijać kolejne 3 minuty, żeby piana się ustabilizowała.

Dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać wszystko razem jeszcze 1 minutę. Wsypać 3 łyżki posiekanej mięty i delikatnie wymieszać szpatułką.

Na blasze ułożyć 12 krążków o średnicy około 7 cm, posypać z wierzchu pozostałą miętą.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25 minut w temp. 120 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 100 stopni i piec przez 45 minut.

Nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia.

Tagi:

jajko jajka bezy