Sposób przygotowania:
Różowe bezy z kremem owocowym
Nagrzać piekarnik do 140C. Wyłożyć dwie blaszki do pieczenia pergaminem lub arkuszami, zapobiegającymi przywieraniu. Ubić białka jaj, dodając różowego barwnika spożywczego (w miarę ubijania masa zblednie). Gdy stanie się sztywna dodawac cukier – po łyżce naraz. Ubijać do momentu, gdy masa stanie się gęsta i błyszcząca.Mase przełozyc na papier i wylozyc 20 owalnych bez. Starać sie robic je małe. Układać je na blaszkach do pieczenia, pamiętając, by zostawić między nimi sporo miejsca. Piec przez jakieś 30 minut przy lekko uchylonym piekarniku (ja dałam drewnianą łyzkę między drzwiczki), bo nei chciałm zeby były suche ale zeby ciągneły sie w środku. Zostawić do schłodzenia w piekarniku, uchylając lekko jego drzwiczki. Powinny w nim stygnąć przez co najmniej pół godziny. W szczelnym pojemniku można je przechowywać przez tydzień.Krem: ubić serek mascarpone tak by powstała gadka masa. Dodać śmietankę, ubijać nadal, aż masa się połączy. Bardzo delikatnie dodać owoce, ja dla smaku bo krem był jak dla mnie za słodki dałam 2 łyzki dzemu porzeczkowego ktory wyrównał smak na kwaskowaty. Połączyć po dwie bezy kremem. Wyłożyć na talerz i zjeść tego samego dnia, w którym zrobiliśmy krem bo bezy miękkna pod wpływem kremu. Ale smak jest wyborny. Odrobina lata w srodku zimy.Zródło: http://recipes.bbclifestyle.com/recipe-planner/planner.php?LanguageCode=pl&Recipe=370
msewka
Sarenka
Natala1210
bernika