iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Beza z bitą śmietaną i kiwi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny torcik z bezy z dodatkiem bitej śmietany i mascarpone . Do tego owoce kiwi i prażone migdały . Polecam na letni deser.

Beza z bitą śmietaną i kiwi

Składniki:

Beza z bitą śmietaną i kiwi

 

 

Sposób przygotowania:

Beza z bitą śmietaną i kiwi
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Owoce kiwi obieramy i kroimy w plasterki potem na mniejsze części . Śmietanę 30 procent ubijanym z cukrem pudrem . Mascarpone ubijamy w drugiej misce łączymy zawartość dwóch misek, lekko mieszając szpatułką . Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Białka ubijam na sztywno z solą, dodaje stopniowo cukier cały czas ubijając, dodaję ocet i mąkę. Miksuję masę aż będzie sztywna i błyszcząca. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Rysujemy koło o średnicy ok 30 cm. Na okrąg wykładamy bezę za pomocą rękawa cukierniczego - dużą gwiazdka. . Wstawiam do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 130 stopni , pieczemy ok 70 min. Potem studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Na zimną bezę wykładamy masę śmietanowa , nakładamy kawałki kiwi i posypujemy migdałami.