Sposób przygotowania:
Beza z bitą śmietaną i kiwi
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Owoce kiwi obieramy i kroimy w plasterki potem na mniejsze części . Śmietanę 30 procent ubijanym z cukrem pudrem . Mascarpone ubijamy w drugiej misce łączymy zawartość dwóch misek, lekko mieszając szpatułką . Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Białka ubijam na sztywno z solą, dodaje stopniowo cukier cały czas ubijając, dodaję ocet i mąkę. Miksuję masę aż będzie sztywna i błyszcząca. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Rysujemy koło o średnicy ok 30 cm. Na okrąg wykładamy bezę za pomocą rękawa cukierniczego - dużą gwiazdka. . Wstawiam do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 130 stopni , pieczemy ok 70 min. Potem studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika. Na zimną bezę wykładamy masę śmietanowa , nakładamy kawałki kiwi i posypujemy migdałami.