nikolaxxxx

nikolaxxxx

Kucharz
[Przepisów: 19]

Biała babka z kawą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, bardzo delikatna biała babka z kawą - idealna do popołudniowej kawki i herbatki. Polecam wypróbować.

Biała babka z kawą

Składniki:

Biała babka z kawą

 

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Biała babka z kawą
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Dodawać olej naprzemiennie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę masy przelać do osobnej miski. Wsypać kawę i dobrze wymieszać. Do foremki od babki wlać masę białą a na nią masę kawową. Przemieszać nożem robiąc esy-floresy. Piec 50 minut w 160 st C. lub do tzw. "suchego patyczka". Zimną posypać cukrem pudrem.

Tagi:

kawa