Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Ciasto - babka orzechowo-kawowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wilgotne ciasto o smaku orzechowo-kawowym z czekoladą. Wspaniale smakuje podane do kawy lub herbaty

Ciasto - babka orzechowo-kawowa

Składniki:

Ciasto - babka orzechowo-kawowa

 

  • mąka tortowa - 18 dag
  • zmielone orzechy laskowe - 8 dag
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią) - 1 opak
  • margaryna lub masło - 20 dag i 1 łyżka
  • cukier kryształ - 15 dag
  • jaja - 4 duże lub - 5 mniejszych
  • aromat korzenny lub rumowy - 5 kropli
  • do nasączenia:
  • kawa rozpuszczalna - 2 - 3 łyżeczki
  • gorąca woda - 75 - 100 ml
  • gorzka czekolada - 1 tabliczka
  • posiekane orzechy laskowe - 10 dag

Sposób przygotowania:

Ciasto - babka orzechowo-kawowa
Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni i zostawić do ostudzenia. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kryształ, masło, jaja, zmielone orzechy, aromat i wymieszać wszystko mikserem na gładką masę. Formę z kominkiem (średnica 18 lub 20 cm) natłuścić margaryną, przełożyć do niejgładkie ciasto, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C. piekarnika i piec około 60 - 70 minut.. Ciasto po upieczeniu pozostawić w formie aby trochę przestygło na ok. 10 - 15 minut. Gdy ciasto lekko przestygnie wyjmujemy je z formy i nasączmy równomiernie przygotowanym z kawy i wody , zimnym naparem kawowym, a gdy jest już dobrze ostudzone polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie i posypujemy uprażonymi posiekanymi orzechami.