Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Babka czekoladowo kawowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna babka czekoladowo kawowa do herbatki lub kawki

Babka czekoladowo kawowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka czekoladowo kawowa

 

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 szk mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki śmietany
  • 1/2 szkl wody
  • 3/4 szk oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki cappuccino
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • czekolada z bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowo kawowa
Białka ubić z połowa cukru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z resztą cukru a następnie wlać olej, dodać śmietanę pod koniec wlać wodę i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczania i sodą i dadawać po łyżce do żółtek ciągle mieszajac. Na końcu żółtka wymieszać z ubitymi białkami. Cappuccino i kawę rozpuścic w małej ilości wody. Ciasto podzielić na 2 równe cześci. Do jednej dodać kakao i drobno pokrojoną czekolade dokładnie wymieszać, do drugiej cześci ciasta dodać rozpuszczoną kawę i 3-4 łyżki mąki dokładnie wymieszać. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciemne ciasto, a na wierzch jasne ciasto. Wyrównać powiierzchnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok godziny. Do suchego patyczka.
Babka czekoladowo kawowa
Żółtka cukier olej śmietanę wodę utrzeć i dodać mąkę
Babka czekoladowo kawowa
Białka ubić z resztą cukru i wymieszać z ciastem
Babka czekoladowo kawowa
Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao i czekoladę
Babka czekoladowo kawowa
Do keksówki wylać najpierw ciemne ciasto a później jasne Upiec