Sposób przygotowania:
Wieniec kawowy z dwoma czekoladami
Zaparzyć kawę z trzech łyżeczek kawy rozpuszczalnej i zalać rodzynki. Pozostawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, przyprawami i kakao, dodać dobrze odsączone z kawy rodzynki. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i jajami. Dodawać stopniowo miksując, na zmianę mąkę i chłodną kawę. Zmiksować na gładkie ciasto. Formę na wieniec natłuścić i posypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut w 180 stopniach. Po przestygnięciu ostrożnie wyjąć ciasto w formy. Przygotować polewę ciemną. W rondelku lub w mikrofali podgrzać rozdrobnioną czekoladę wraz z czterema łyżkami mleka. Podgrzewać często mieszając, do rozpuszczenia. Polewą polać wieniec i pozostawić do zastygnięcia. Podobnie przygotowujemy z białą czekolada - łamiemy ja drobno, dodajemy 4 lyzki mleka, podgrzewamy do rozpuszczenia i natychmiast wylewamy na ciemną czekoladę. Dekorujemy kuleczkami cukrowymi.
Sarenka