Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wieniec kawowy z dwoma czekoladami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wilgotna, lekko korzenna, smaczna i mięciutka babka z rodzynkami oblana dwoma czekoladami - białą i deserową.

Wieniec kawowy z dwoma czekoladami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieniec kawowy z dwoma czekoladami

 

  • maka pszenna - 3 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
  • margaryna - 125g,
  • jaja - 3,
  • cukier - 2 szklanki,
  • kakao - 3 lyzki (kopiaste),
  • gałka muszkatołowa tarta - niepełna łyżeczka,
  • cynamon - łyżeczka,
  • imbir mielony - szczypta,
  • proszek do pieczenia - 4 łyżeczki,
  • kawa rozpuszczalna - 3 lekko czubate łyżeczki na szklankę wrzącej wody,
  • rodzynki - 150g,
  • czekolada biała - 150g,
  • czekolada deserowa, gorzka - 150g,
  • mleko świeże 3,2% - 8 łyżek,
  • kuleczki cukrowe złote i srebrne - garsteczka.

Sposób przygotowania:

Wieniec kawowy z dwoma czekoladami
Zaparzyć kawę z trzech łyżeczek kawy rozpuszczalnej i zalać rodzynki. Pozostawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, przyprawami i kakao, dodać dobrze odsączone z kawy rodzynki. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i jajami. Dodawać stopniowo miksując, na zmianę mąkę i chłodną kawę. Zmiksować na gładkie ciasto. Formę na wieniec natłuścić i posypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut w 180 stopniach. Po przestygnięciu ostrożnie wyjąć ciasto w formy. Przygotować polewę ciemną. W rondelku lub w mikrofali podgrzać rozdrobnioną czekoladę wraz z czterema łyżkami mleka. Podgrzewać często mieszając, do rozpuszczenia. Polewą polać wieniec i pozostawić do zastygnięcia. Podobnie przygotowujemy z białą czekolada - łamiemy ja drobno, dodajemy 4 lyzki mleka, podgrzewamy do rozpuszczenia i natychmiast wylewamy na ciemną czekoladę. Dekorujemy kuleczkami cukrowymi.
Wieniec kawowy z dwoma czekoladami
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, przyprawami i kakao. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i jajami.
Wieniec kawowy z dwoma czekoladami
Do przesianych suchych skladników dodac rodzynki, wymieszac.
Wieniec kawowy z dwoma czekoladami
Formę na wieniec natłuścić i posypać mąką lub bułką tartą. Przelać ciasto do formy.
Wieniec kawowy z dwoma czekoladami
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut w 180 stopniach. Po przestygnięciu ostrożnie wyjąć ciasto w formy.