Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Biała kapusta z marchewką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do kapusty można dodać śmietany lub zasmażkę.

Biała kapusta z marchewką.

Składniki:

Biała kapusta z marchewką.

 

  • 1 szt kapusta biała,
  • 2 szt marchewka,
  • 3 łyżki koperek siekany,
  • 2 łyżeczki przyprawa kucharek,
  • 2 łyżki ocet winny,
  • 1 łyżka masło,
  • do smaku pieprz biały,
  • do smaku sól

 

Sposób przygotowania:

Biała kapusta z marchewką.
Kapustę białą pokroić w kostkę, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę z marchewką włożyć do rondla, zalać wodą, wlać 2 łyżki octu, dodać przyprawę kucharek i ugotować. odcedzić.Do gorącej kapusty dodać surowe masło, wsypać posiekany koperek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, wymieszać. Gdy kapusta jest mało kwaśna dodać odrobinę octu lub soku z cytryny, wymieszać.