Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Biała kiełbasa pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiełbasę podawać na zimno lub gorąco.

Biała kiełbasa pieczona

Składniki:

Biała kiełbasa pieczona

 

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • główka czosnku
  • łyżka smalcu

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa pieczona
Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem i ułożyć w nim kiełbasę. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Z główki czosnku wziąć 5 ząbków, obrać, przekroić na pół. Kiełbasę obłoży czosnkiem
i cebulą, resztę czosnku obrać i położyć na środku kiełbasy. Kiełbasę w stawić do gorącego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. W połowie pieczenia kiełbasę ponacinać, aby wypłynął nadmiar tłuszczu.