Sposób przygotowania:
Biała kiełbasa pieczona z porem i jabłkiem
Kiełbasę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy (nie doprowadzając do wrzenia). Wyłączamy ogień i zostawiamy kiełbasę w gorącej wodzie pod przykryciem przez 20-30 minut.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na oleju pokrojony w półplasterki por. Wlewamy kieliszek wody i dusimy na wolnym ogniu por przez 15 minut, aż zmięknie. Por lekko solimy i pieprzymy.
Naczynie żaroodporne spryskamy olejem i układamy w nim kiełbasę. Na kiełbasę wykładamy podduszonego pora, pokrojone na ósemki jabłko (pozbawione gniazd nasiennych ) i wszystko zalewamy cydrem – przykrywamy folią i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Następnie folię zdejmujemy, oprószamy wszystko solą, pieprzem i cukrem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut aż kiełbasa ładnie się zarumieni.
Kiełbasę serwujemy np. z pieczywem i ćwikłą.
Smacznego.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na oleju pokrojony w półplasterki por. Wlewamy kieliszek wody i dusimy na wolnym ogniu por przez 15 minut, aż zmięknie. Por lekko solimy i pieprzymy.
Naczynie żaroodporne spryskamy olejem i układamy w nim kiełbasę. Na kiełbasę wykładamy podduszonego pora, pokrojone na ósemki jabłko (pozbawione gniazd nasiennych ) i wszystko zalewamy cydrem – przykrywamy folią i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Następnie folię zdejmujemy, oprószamy wszystko solą, pieprzem i cukrem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut aż kiełbasa ładnie się zarumieni.
Kiełbasę serwujemy np. z pieczywem i ćwikłą.
Smacznego.