CarpeCatino

CarpeCatino

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Biała kiełbasa pieczona w jasnym piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie idealne na obiad. Po upieczeniu cebulka nabiera przyjemnego słodkiego smaku, a kiełbasa staje się soczysta - wprost rozpływa się w ustach.

Biała kiełbasa pieczona w jasnym piwie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biała kiełbasa pieczona w jasnym piwie

 

  • 6 białych, surowych kiełbasek
  • 2 białe cebule
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub masło do smażenia cebuli

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa pieczona w jasnym piwie
Pokrojoną w piórka cebulę zeszklij na tłuszczu - polecam masło. Dopraw ją do smaku pieprzem oraz solą.

Dno żaroodpornego naczynia wyłóż przesmażoną cebulą. W niewielkich odstępach poukładaj kiełbaski.

Zalej całość szklanką dobrego, jasnego piwa.

W osobnym naczyniu połącz musztardę wraz z miodem, a następnie obficie posmaruj tą mieszanką wszystkie kiełbasy.

Piekarnik nagrzej do 200 st. i całość zapiekaj, aż kiełbasa się zarumieni.
Biała kiełbasa pieczona w jasnym piwie
Białe kiełbasy przygotowane do upieczenia