jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Biała kiełbasa w szynce szwarcwaldzkiej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Osobiście bardzo lubię połączenie suszonych owoców i wędliny. Zawsze się sprawdza i pysznie smakuje. Na wielkanocny stół polecam białą kiełbasę nadzianą kalifornijską śliwką. Do tego aromatyczna szynka i mamy szybkie i proste w przygotowaniu danie

Biała kiełbasa w szynce szwarcwaldzkiej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała kiełbasa w szynce szwarcwaldzkiej

SKŁADNIKI

  • 5 białych kiełbas (polecam domowej roboty)
  • 5 długich plasterków szynki szwarcwaldzkiej (50 gram),
  • Około 10 dag suszonej śliwki kalifornijskiej
  • Olej,
  • Łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa w szynce szwarcwaldzkiej

ETAP 1

Biała kiełbasa w szynce szwarcwaldzkiej
wzdłuż nacinamy kiełbaski

Kiełbaski nacinamy wzdłuż mniej więcej do połowy ich grubości.

ETAP 2

Biała kiełbasa w szynce szwarcwaldzkiej
wgłębienie wypełniamy śliwkami

W wykonane nacięcia układamy gęsto, koło siebie śliwki kalifornijskie.

ETAP 3

Biała kiełbasa w szynce szwarcwaldzkiej
całość owijamy szynką

Tak napełnione okręcamy szynką szwarcwaldzką.

Dodatkowo miejsca łączenia kiełbasek i szynki spinamy drewnianą wykałaczką. W ten sposób przygotowane kiełbaski przekładamy do naczynia żaroodpornego wcześniej posmarowanego olejem.

Wierzch kiełbasek także smarujemy olejem i posypujemy suszonym majerankiem.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Kiełbaski pieczemy ok 30 minut w 180°C.

Podajemy je na ciepło do pieczywa lub na zimno jako dodatek do sałatki, czy majonezu.