karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Masło ziołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prawdziwe masło z dodatkiem świeżych, pysznych i zdrowych ziół. Idealne do kanapek, ziemniaków czy potraw z grilla.

Masło ziołowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Masło ziołowe

 

  • 200 g miękkiego masła (min. 80% tłuszczu)
  • 4 gałązki ze świeżej kolendry (po posiekaniu ok. 2 łyżki)
  • 4 gałązki ze świeżego rozmarynu (po posiekaniu ok. 2 łyżki)
  • 4 gałązki ze świeżego tymianku (po posiekaniu ok. 2 łyżki)
  • sól
  • opcjonalnie sól czosnkowa

Sposób przygotowania:

Masło ziołowe
Zioła umyć, dokładnie osuszyć, np. ręcznikiem papierowym, i posiekać. Dodać do miękkiego masła, posolić, dokładnie wymieszać. Opcjonalnie podsypać solą czosnkową.
Tak przygotowane można ułożyć na papierze do pieczenia i delikatnie zwinąć, tworząc np. osełkę.
Żeby dłużej utrzymało świeżość, przechowywać w lodówce.
Jeśli zioła i masło były świeże, takie masło ziołowe można trzymać w lodówce min. tydzień, a może i dłużej.
Masło ziołowe
Zioła wymieszane z masłem smakują i wyglądają pysznie
Masło ziołowe
Do przygotowania tej receptury potrzebowałam 3 niewielkich krzaczków ziół
Masło ziołowe
Do zrobienia mieszanki ziół potrzebowałam kilka gałązek ziół, w zależności od ich bujności, trzeba ok. 4 gałązek z każdej roślinki