Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placuszki z kaszy manny z wędzoną makrelą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W moim domu wytrawne placuszki z kaszy manny to nie nowość, ponieważ oprócz prostoty w przygotowaniu są naprawdę smaczne. Tym razem chciałam Wam zaprezentować wersję z wędzoną makrelą, która posmakowała nawet mojej niespełna 2 letniej córce.

Placuszki z kaszy manny z wędzoną makrelą

Składniki:

Placuszki z kaszy manny z wędzoną makrelą

Około 10 sztuki:

Dodatkowo:

  • 100 g wędzonej makreli (użyłam makreli wędzonej na gorąco z przyprawami)
  • sól ziołowa, pieprz

Ponadto:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki z kaszy manny z wędzoną makrelą

Makrela:

Placuszki z kaszy manny z wędzoną makrelą
Użyłam makreli wędzonej na gorąco z przyprawami.

Makrelę rozdrobnić na mniejsze kawałki.

Masa:

Placuszki z kaszy manny z wędzoną makrelą
Masę najlepiej doprawić według własnego smaku.

Kaszę manną dokładnie połączyć z jajkiem i mlekiem, a następnie odstawić na 2-3 minuty, aby kasza zgęstniała.

Po tym czasie do masy wmieszać makrelę.

Całość doprawić według smaku.

Smażenie:

Placuszki z kaszy manny z wędzoną makrelą
Placuszki powinny być zarumienione z obu stron.

Na patelnię z rozgrzanym olejem wykładać nieduże porcje masy.
(1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)

Placki smażyć z obu stron na rumiano.

Podanie:

Placuszki z kaszy manny z wędzoną makrelą
W moim domu takie placuszki najczyściej znikają w wersji solo.

Placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po usmażeniu z ulubionymi dodatkami lub w wersji solo.
(Zimne również są pyszne.)