lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Keks z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny keks na białkach zrobiony na szybko. Ciasto pyszne i miękkie, zapraszam do zrobienia. Smacznego wszystkim.

Keks z bakaliami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Keks z bakaliami

Składniki:

  • Składniki:
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • białka 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • mleko 1/2 szklanki
  • żurawina suszona 300 g
  • olej 1 szklanka

 

  • Polewa:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z pół cytryny
  • Dodatki:
  • skórka kandyzowana pomarańczowa
  • wiórka z czekolady żółte i zielone

Sposób przygotowania:

Keks z bakaliami

Wykonanie:

Białka ubiłam na sztywno z cukrem.Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszałam. Mleko i olej dodałam na przemian delikatnie mieszając.

Żurawinę zalałam wrzątkiem na 5 minut. Po odcedzeniu posypałam mąką i dodałam do reszty składników.

Formę prostokątną do babki ( dużą lub dwie mniejsze) wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto.
Piekłam w 170 stopniach 45-55 minut.

Po upieczeniu wyjęłam z papierem keks i zostawiłam do ostudzenia.

Do miseczki wsypałam cukier puder i sok z pól cytryny, wymieszałam i polałam keks. Na wierzch posypałam skórką pomarańczową
oraz wiórkami czekolady „zielone i żółte wiórka czekolady”.

Keks wyszedł bardzo smaczny i na spróbowanie zjadłam kawałek.

Keks z bakaliami
Składniki o tem pokojowej razem łączymy..
Keks z bakaliami
Wyrobione składniki przekladamy do formy wyłożonej papierem.