Sposób przygotowania:
Keks z bakaliamiWykonanie:
Białka ubiłam na sztywno z cukrem.Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszałam. Mleko i olej dodałam na przemian delikatnie mieszając.
Żurawinę zalałam wrzątkiem na 5 minut. Po odcedzeniu posypałam mąką i dodałam do reszty składników.
Formę prostokątną do babki ( dużą lub dwie mniejsze) wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto.
Piekłam w 170 stopniach 45-55 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z papierem keks i zostawiłam do ostudzenia.
Do miseczki wsypałam cukier puder i sok z pól cytryny, wymieszałam i polałam keks. Na wierzch posypałam skórką pomarańczową
oraz wiórkami czekolady „zielone i żółte wiórka czekolady”.
Keks wyszedł bardzo smaczny i na spróbowanie zjadłam kawałek.