Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Biała kiełbasa z śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrzebujesz szybkiego dania a zarazem prostego na przekąskę oto przepis dla ciebie. Biała kiełbasa zapiekana z aromatycznym boczkiem oraz śliwkami.

Biała kiełbasa z śliwkami

Składniki:

Biała kiełbasa z śliwkami

 

  • 4 cebule
  • 200 g śliwek suszonych
  • Olej do smażenia
  • 1 kg białej kiełbasy surowej
  • 200 g boczku wędzonego w paski
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 łyżka majeranku

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa z śliwkami

I

Biała kiełbasa z śliwkami
Przygotowanie cebuli oraz śliwek suszonych.

1. Białą kiełbasę gotuję, cebule obieram, kroję w piórka, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję połowę suszonych śliwek przekrojonych na połówki, doprawiam pieprzem, solą oraz majerankiem. Po usmażeniu cebulę ze śliwkami układam na dnie naczynia.

II

Biała kiełbasa z śliwkami
Nadziewanie kiełbasek śliwkami suszonymi, owijanie kiełbasek boczkiem.

2. Białą kiełbasę po ugotowaniu nacinam wzdłuż a w środku każdej laski kiełbasy umieszczam po 3 śliwki suszone.
3. Kiełbaski owijam boczkiem, układam na blaszce wyłożone papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

III

4. Kiełbaski upieczone układam na cebuli.
5. Gotowe.
6. Smacznego.