Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2745]

Biała surówka do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Surówka z kapusty i rzodkwi jest bardzo smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym.

Biała surówka do obiadu

Składniki:

Biała surówka do obiadu

 

  • 1 czarna rzodkiew
  • 10 dag kapusty białej
  • 0,4 szt selera
  • 0,5 cebuli
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka majonezu light
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Biała surówka do obiadu

ETAP 1:

Biała surówka do obiadu
Kapustę i rzodkiew posolić, wymieszać i odłożyć.

Rzodkiew obrać i razem z kapustą zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wymieszać z solą i pozostawić na 10 minut.

ETAP 2:

Biała surówka do obiadu
Odciśniętą z wody kapustę i rzodkiew połączyć z cebulą.

Następnie odcisnąć, dodać drobno pokrojoną cebulę.

ETAP 3:

Biała surówka do obiadu
Starty seler i jabłko wymieszać z sokiem z cytryny.

Obrane jabłko i seler zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny, połączyć z przygotowanymi warzywami.

ETAP 4:

Biała surówka do obiadu
Surówkę wymieszać z majonezem i przyprawami.

Do przygotowanych składników surówki dodać majonez, przyprawić do smaku, wymieszać.