Sposób przygotowania:
Białe-kwaśne
Włoszczyznę obrać, opłukać. Żeberka opłukać. Do dużego garnka włożyć włoszczyznę, żeberka, liść laurowy(3-4), ziele angielskie(3-5), pieprz(3-4). Gotować, aż zmięknie mięso. Następnie wyjąć żeberka i włoszczyznę. Obrać mięso z żeberek, marchewkę zetrzeć na wiórki na tarce i wrzucić do wywaru.Doprawiać do smaku przyprawą do zup, odrobiną soli, octem i cukrem (to jest najtrudniejsze) do uzyskania słodko- kwaśnego smaku. Kremówkę roztrzepać z kartoflanką( kartoflanki dodajamy w zależności jak zawiesitą chcemy mieć zupę), wlać do zupy i zagotować. Dosypać majeranek.
Podawać można z ziemniakami, kluskami kładzionymi( mąkę, jajo i odrobinę soli mieszamy łyżką na miseczce - musi być dość gęste i kładziemy łyżką na gotującą wodę; po wypłynięciu jeszcze chwilę gotujemy). Moi panowie lubią, gdy w zupce jest dużo mięska i jedzą ją z bułką. Życzę smacznego!
Podawać można z ziemniakami, kluskami kładzionymi( mąkę, jajo i odrobinę soli mieszamy łyżką na miseczce - musi być dość gęste i kładziemy łyżką na gotującą wodę; po wypłynięciu jeszcze chwilę gotujemy). Moi panowie lubią, gdy w zupce jest dużo mięska i jedzą ją z bułką. Życzę smacznego!
misia53