Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Biszkopt kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do ciasta biszkoptowego zamiast ekstraktu można dodać wiórki kokosowe.

Biszkopt kokosowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkopt kokosowy

 

  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego
  • masło do formy

Sposób przygotowania:

Biszkopt kokosowy
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i posmarować masłem. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej wlać ekstrakt kokosowy, oliwę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej tłuszczem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w temp 180 stopni.
Biszkopt kokosowy
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.
Biszkopt kokosowy
Do ubitych białek dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając.
Biszkopt kokosowy
Następnie delikatnie wmieszać mąki z proszkiem do pieczenia.