Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Biszkopt pod roladę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

przepis na udany biszkopt.

Biszkopt pod roladę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biszkopt pod roladę

 

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szkalnki mąki
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt pod roladę
Jajka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do nich cukier, a następnie kolejno po 1 żółtku - cały czas miksujemy. Mąkę należy zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych jajek i wymieszać dokładnie za pomocą łyżki (najlepiej drewnianej). Masę wykładamy na dużą blaszkę (taką od piekarnika) i pieczemy biszkopt przez 25 minut w temp 180*. Po wyjęciu gorący biszkopt kładziemy na papierze śniadaniowym i razem z papierem zwijamy w rulon.
Biszkopt pod roladę
ciasto wylewamy na posmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę
Biszkopt pod roladę
Biszkopt wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika