Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Wielkanocna babka puchowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Ta babka pieczona jest wyłącznie na mace ziemniaczanej dzięki czemu po upieczeniu pozostaje lekka i delikatna.

Wielkanocna babka puchowa

Składniki:

Wielkanocna babka puchowa

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka puchowa
Do miski wybij jajka oddzielając przy tym białka od żółtek, białka rozbij z odrobiną soli a kiedy zaczną bieleć stopniowo dosypuj cukier.

Kiedy cukier się rozpuści a piana będzie naprawdę sztywna dodaj do niej żółtka, sok z cytryny i wcześniej rozpuszczone masło, całość delikatnie wymieszaj. Na koniec do ciasta dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną, po dokładnym połączeniu całość przelej do natłuszczonej formy.

Babkę piecz w 160stop przez 40min.