Ciasto biszkoptowe to rodzaj ciasta na bazie mąki (najczęściej pszennej połączonej z ziemniaczaną), jajek i cukru. Wykorzystywane jest najczęściej jako
podstawa tortów. Aby ciasto wyszło miękkie i puszyste, białka jajek (o temperaturze pokojowej) należy ubić na sztywną pianę, tak aby cukier całkowicie się w niej rozpuścił. Mąkę przed dodaniem do masy zawsze przesiewa się na sitku, a
upieczony
biszkopt wyjmuje z blaszki dopiero, gdy całkowicie ostygnie. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wystarczy zanurzyć w nim drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, oznacza to, że biszkopt się upiekł. Biszkopty mogą być jasne lub ciemne (w drugim przypadku wystarczy do masy jajecznej dodać kakao). Oprócz tortów, z ciasta biszkoptowego można robić różnego rodzaju ciasta, babeczki i rolady, np. z owocami, kremami, galaretką, bitą śmietaną czy chrupiącą kruszonką.
Małe biszkopty
Małe biszkopty, okrągłe lub podłużne, można kupić gotowe w sklepie lub upiec samodzielnie w domu. Lekkie, kruche i słodkie ciasteczko to popularna przekąska podawana dzieciom. Biszkopty wykorzystuje się do robienia różnego rodzaju deserów, np. tiramisu, sernika na zimno, bananowca i wielu innych. Przygotowując włoski deser, ciastka wcześniej moczy się w mocnej kawie. Do sernika i bananowca biszkopty układa się na spodzie blaszki lub formy do pieczenia i zalewa kremową masą. Ciastka pod wpływem kremu pęcznieją i w cieście stają się bardzo miękkie.
Domowe biszkopty robi się z mąki pszennej (koniecznie przesianej przez sito), jajek i odrobiny cukru. Białka oddziela się od żółtek i ubija ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. W przypadku biszkoptów, cukier dodaje się powoli, łyżka po łyżce i ubija dalej. Mąkę z cukrową masą miesza się za pomocą np. drewnianej łyżki, aby piana nie opadła. Biszkopty piecze się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie teflonowej. Ciasto delikatnie urośnie, dlatego najlepiej układać je w równych odstępach od siebie.