donia1219

donia1219

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Biszkopt z kremem i malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny biszkopt z zimnym kremem i kwaskowymi malinami to idealne połączenie na ciepłe popołudnie przy kawie.

Biszkopt z kremem i malinami

Składniki:

Biszkopt z kremem i malinami

biszkopt

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki oleju

masa

  • śmietanka do ciast 500 ml
  • pół szklanki cukru pudru
  • 250 gram malin

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem i malinami

1

biszkopt z kremem i malinami
Ubijane białka jaj, następnie dodawany cukier.

Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, następnie stopniowo dodaję cukier i dalej ubijam, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru w pianie. Następnie dodaję żółtka i mieszam, później dolewam olej, mąkę i proszek do pieczenia dokładnie mieszając.

2

biszkopt z kremem i malinami
Ciasto wyjęte z piekarnika, czekamy aż ostygnie

Ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem piekę 30 minut 180 stopniach.Ciasto wyjmuję i czekam aż ostygnie

3.

biszkopt z kremem i malinami
Krem rozsmarowuje równomiernie na cieście.

Śmietankę do ciast ubijam na szybkich obrotach, na koniec dodaję cukier i jeszcze chwilę mieszam. Wykładam równomiernie na ciasto

4.

biszkopt z kremem i malinami
starannie rozkładam malinki na cieście.

Na rozsmarowany krem wykładam maliny. Wkładam do lodówki na 3 godziny, aż śmietanka sie zetnie.

5.

biszkopt z kremem i malinami
Schłodzone, pokrojone ciacho.

Ciasto ze stężałym kremem wyjmuję z lodówki, kroję w kawałeczki i podaję.