Sposób przygotowania:
Ciasto z serową wkładką
Biszkopt:
Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier, żółtka i wodę. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Przekładamy ciasto do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Spodnią część ciasta smarujemy dżemem albo powidłami.
Masa serowa:
Jajka wybijamy dodajemy cukier i miksujemy, dodajemy też masło a następnie ser, budyń, kaszę mannę i mleko albo śmietanę. Przygotowaną masę serową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki (w jakiej piekł się biszkopt) i pieczemy ok 60 min w 180 stopniach. Studzimy i przekładamy na deseczkę.
Masa budyniowa:
Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kakao. Budyń studzimy i wystudzony miksujemy albo ucieramy z masłem.
Składanie ciasta:
Przygotowaną masę budyniową dzielimy na połowy. Jedną część masy rozprowadzamy na dżemie i kładziemy na to wystudzony sernik. Na sernik wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozprowadzamy w malutkiej ilości gorącej wody i przestudzamy. Śmietanę przygotowujemy wg przepisu na op dodajemy cukier waniliowy i żelatynę. Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto i równamy.
Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.
Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier, żółtka i wodę. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Przekładamy ciasto do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Spodnią część ciasta smarujemy dżemem albo powidłami.
Masa serowa:
Jajka wybijamy dodajemy cukier i miksujemy, dodajemy też masło a następnie ser, budyń, kaszę mannę i mleko albo śmietanę. Przygotowaną masę serową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki (w jakiej piekł się biszkopt) i pieczemy ok 60 min w 180 stopniach. Studzimy i przekładamy na deseczkę.
Masa budyniowa:
Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kakao. Budyń studzimy i wystudzony miksujemy albo ucieramy z masłem.
Składanie ciasta:
Przygotowaną masę budyniową dzielimy na połowy. Jedną część masy rozprowadzamy na dżemie i kładziemy na to wystudzony sernik. Na sernik wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozprowadzamy w malutkiej ilości gorącej wody i przestudzamy. Śmietanę przygotowujemy wg przepisu na op dodajemy cukier waniliowy i żelatynę. Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto i równamy.
Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.