katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto z serową wkładką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczne ciasto dwa w jednym - i biszkopt i sernik. Ciasto na uroczystości rodzinne i spotkanie przy kawie z przyjaciółmi.

Ciasto z serową wkładką

Składniki:

Ciasto z serową wkładką

 

  • Biszkopt

 

  • jajka 5 szt
  • mąka 1,5 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • woda 2 łyżki

 

  • Wkładka serowa

 

 

  • Masa budyniowa

 

  • budyń 2 op
  • mleko 3 szkl
  • kakao 3 łyżki
  • cukier 1/2 szkl
  • masło 1 kostka (250g)

 

  • Masa śmietanowa

 

 

  • Dodatkowo

 

  • powidła
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto z serową wkładką
Biszkopt: 

Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ,dodajemy cukier, żółtka i wodę. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Przekładamy ciasto do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Spodnią część ciasta smarujemy dżemem albo powidłami.

Masa serowa:

Jajka wybijamy dodajemy cukier i miksujemy, dodajemy też masło a następnie ser, budyń, kaszę mannę i mleko albo śmietanę. Przygotowaną masę serową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki (w jakiej piekł się biszkopt) i pieczemy ok 60 min w 180 stopniach. Studzimy i przekładamy na deseczkę.

Masa budyniowa:

Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kakao. Budyń studzimy i wystudzony miksujemy albo ucieramy z masłem.

Składanie ciasta:

Przygotowaną masę budyniową dzielimy na połowy. Jedną część masy rozprowadzamy na dżemie i kładziemy na to wystudzony sernik. Na sernik wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem.

Masa śmietanowa:

Żelatynę rozprowadzamy w malutkiej ilości gorącej wody i przestudzamy. Śmietanę przygotowujemy wg przepisu na op dodajemy cukier waniliowy i żelatynę. Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto i równamy.

Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.

Tagi:

ciasta serniki