katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Ciasto ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto szpinakowe można znaleźć przygotowane na wiele sposobów. Postanowiłam i ja spróbować. Jak dla mnie to odpadają wszelkie imitacje mchu gdzie sypią się okruchy i tu i tam....Ciasto za to jest bardzo smaczne.

Ciasto ze szpinakiem

Składniki:

Ciasto ze szpinakiem

 

  • Ciasto

 

  • mąka 3 szkl
  • jajka 6 szt
  • olej 1 szkl
  • szpinak mrożony rozdrobniony 450 gram
  • cukier 1 szkl kopiasta
  • cukier waniliowy 1 op
  • mleko 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki z czubkiem

 

  • Masa sernikowa

 

  • sernik na serniki 40 dag
  • śmietana 30% 1 op (330g)
  • cukier waniliowy 1 op
  • cukier ok 3/4 szkl
  • żelatyna 6-7 łyżeczek

 

  • Dodatkowo

 

  • dżem wiśniowy albo powidła
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Ciasto ze szpinakiem
Szpinak ponoć najlepszy mrożony więc go rozmrażamy i odciskamy. Jajka wybijamy, dodajemy cukry i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mleko, olej i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.

Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki i pieczemy do suchego patyczka ok 35-40 min w 180 stopniach.

Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na połowy. Obie połówki ciasta od przekrojonej strony smarujemy dżemem albo powidłami.

Żelatynę rozprowadzamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę schładzamy i ubijamy na sztywno, dodajemy cukry i ser.

Wszystko dobrze mieszamy i dodajemy żelatynę. Przygotowaną masę śmietanowo serową wykładamy na spodni blat. Przykrywamy drugą częścią ciasta.

Lekko dociskamy(można trochę obciążyć). Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową zasypujemy wiórkami kokosowymi.