zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2420]

Zebra wielkanocna z cytrynową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Babka upieczona na specjalne życzenie synusia. Na wielkanocnym stole na pewno u nas zagości. Bo mój synuś uwielbia babki, dobrze że na razie pieczone :)

Zebra wielkanocna z cytrynową nutą

Składniki:

Zebra wielkanocna z cytrynową nutą

 

 

  • lukier :
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Zebra wielkanocna z cytrynową nutą
Jajka wbić do misy robota i ubijać je dodając cukier. Gdy już zrobi się puszysta masa dodawać na przemian po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia ( przesianej ) i oleju oraz oranżady wymieszanej z sokiem z cytryny. 
Gdy masa jest gotowa podzielić ja na dwie części. Do jednej dodać mąkę a do drugiej kakao i obie masy wymieszać. 

Tortownicę o średnicy 21 cm z kominkiem posmarować margaryna i wysypać bułką tartą. Ciasto kłaść na przemian po dwie, trzy łyżki ciemne na jasne dookoła kominka.

 Zebrę piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną wystudzić na kratce i polać przygotowanym lukrem.  

Tagi:

ciasto zebra