agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

biszkopt zawijany z galaretką i malinami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

idealne ciasto na upały, nadzienie zmieniamy wg upodobań:)

biszkopt zawijany z galaretką i malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

biszkopt zawijany z galaretką i malinami

 

  • biszkopt:
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa:
  • galaretka malinowa 2 szt
  • maliny 300 g

 

 

 

Sposób przygotowania:

biszkopt zawijany z galaretką i malinami
Maliny opłukać i osuszyć. Ok 10 szt odłożyć a pozostałe dokładnie zblendować. Przygotować galaretkę w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, ostudzić, przełożyć do niej zmiksowane maliny. Dokładnie wymieszać. Biszkopt: Masło rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać 1/2 szklanki cukru. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka. Na końcu dodajemy masło i miksujemy na najniższych obrotach. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wielkości 22x27 cm. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu biszkoptu przekładamy go wraz z papierem do keksówki o rozmiarze 8x27 cm. Biszkopt idealnie się do niej dopasuje. Na biszkopcie układamy pozostałe maliny. Ostudzoną i lekko już tężejącą galaretkę przelewamy do keksówki. Wstawiamy do lodówki na godzinkę. Smacznego:)
biszkopt zawijany z galaretką i malinami
białka oddzielić od żółtek i ubic na sztywną pianę
biszkopt zawijany z galaretką i malinami
galaretkę przygotować w połowie wody podanej na opakowaniu i dodac zmiksowane maliny
biszkopt zawijany z galaretką i malinami
upieczony biskzopt przełożyć z papierem do keksówki dodac maliny
biszkopt zawijany z galaretką i malinami
tężejącą galaretką zalac biszkopt i wstawić do lodowki