czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Blok czekoladowy z bakaliami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Blok czekoladowy to wspomnienia z dzieciństwa... Moja mama zawsze robiła go na dużej blaszce, że był cienki jak czekolada, my zaś wolimy takie plastry.

Blok czekoladowy z bakaliami

Składniki:

Blok czekoladowy z bakaliami

 

  • 500g mleka w proszku,
  • 1/2 szklanki zwykłego mleka,
  • 250g masła lub margaryny,
  • 1/3 lub 1/2 szklanki cukru,
  • łyżka kakao,
  • 150g herbatników,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • szklanka dowolnych bakalii.

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy z bakaliami
Masło lub margarynę zagotować wraz ze zwykłym mlekiem i cukrem. Zdjąć z ognia, dodać mleko w proszku oraz kakao i dokładnie wymieszać.

Herbatniki pokruszyć, lecz nie za drobno. Bakalie posiekać. Do masy dodać pokruszone herbatniki, posiekane bakalie oraz rodzynki, dokładnie wymieszać.

Foremkę keksówkę wyłożyć folią spożywczą, przełożyć masę, równomiernie rozsmarować i odstawić na co najmniej 6 godzin lub na całą noc.

Blok wyjąć z formy i ostrożnie odkleić folię spożywczą.