EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 276]

Biały blok czekoladowy z płatkami kukurydzianymi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Inna wersja tradycyjnego bloku z herbatnikami lub orzechami – ciasta z mojego dzieciństwa. Biała czekolada zastąpiła kakao, płatki kukurydziane herbatniki a zamiast orzechów dodałam żurawinę. Efekt końcowy zaskoczył wszystkich.

Biały blok czekoladowy z płatkami kukurydzianymi

Składniki:

Biały blok czekoladowy z płatkami kukurydzianymi

 

Sposób przygotowania:

Biały blok czekoladowy z płatkami kukurydzianymi

ETAP 1:

Biały blok czekoladowy z płatkami kukurydzianymi i
białą czekoladę rozpuścić w garnku nad gorącą wodą inaczej w kąpieli wodnej

1. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

ETAP 2:

Biały blok czekoladowy z płatkami kukurydzianymi i
masło. cukier i wodę rozpuścić w garnku do uzyskania płynu

2. W rondelku zagotować 3/4 szklanki wody dodać pokrojone w kawałki masło i cukier. Całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji.

ETAP 3:

Biały blok czekoladowy z płatkami kukurydzianymi i
do mleka w proszku dodać masło rozpuszczone płatki kukurydziane dokładnie wymieszać

3. Do miski wsypać mleko w proszku, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz czekoladę. Całość wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Następnie do masy dodać 150g płatków oraz drobno pokrojoną żurawinę, wszystko ponownie wymieszać.

ETAP 4:

Biały blok czekoladowy z płatkami kukurydzianymi i
żurawinę drobno pokroić aby powstały mniejsze kawałki

4. Żurawinę drobno pokroić.

ETAP 5:

Biały blok czekoladowy z płatkami kukurydzianymi i
całą masę przełożyć do keksówki i wstawić do lodówki

5. Masę wylać do keksówki o wymiarach 12x29cm, natłuszczonej olejem i wyłożonej folią spożywczą. Na wierzchu posypać płatkami kukurydzianymi i wstawić do lodówki aż ciasto zastygnie.

ETAP 6:

Biały blok czekoladowy z płatkami kukurydzianymi i

Po tym czasie wyjąć ciasto z formy, usunąć folię i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.


Tagi:

kukurydza