SUPERPRZEPIS

Blok czekoladowy

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Blok czekoladowy

Taki blok dla wielu z nas jest wspomnieniem z dzieciństwa i chyba wszystkim on bardzo smakuje i jest fantastyczny w całej swej słodyczy.

Składniki:

Blok czekoladowy

 

  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 25 mleka w proszku
  • 4 łyżki kakao
  • 20 dag herbatników czekoladowych
  • 10 dag mieszanki keksowej
  • 10 dag orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy

ETAP 1:

Blok czekoladowy
Herbatniki nie muszą być bardzo mocno pokruszone.

Masło rozpuścić, dodać cukier i wodę po całkowitym rozpuszczeniu się cukru dodać kakao, wymieszać i zdjąć garnek z palnika i dodać mleko w proszku, dokładnie i szybko wymieszać. Do gorącej masy czekoladowej dodać pokruszone herbatniki.

ETAP 2:

Blok czekoladowy
Masa po dodaniu wszystkich składników jest bardzo gęsta.

dodać orzechy laskowe i bakalie, wymieszać.

ETAP 3:

Blok czekoladowy
Po zastygnięciu wyjąć z formy i pokroić.

Małą formę do keksa wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć do niej masę czekoladową, następnie wyrównać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Blok po zastygnięciu daje się bardzo łatwo kroić na mniejsze lub większe kawałki.