Sposób przygotowania:
Boczek zapiekany ze śliwkami suszonymi
Przygotowanie:
Umyte,osuszone śliwki namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin,a następnie usunąć pestki.W każdą nadkrojoną śliwkę włożyć odrobinę ( odcedzonego z zalewy) chrzanu.Chudy boczek świeży pokrajać w bardzo cienkie plasterki.Każdą śliwkę owinąć plasterkiem boczku.Tak przygotowane nabijać po 3-4 sztuki na metalową lub drewnianą szpadkę.Ułożyć szpadki na blasze natłuszczonej olejem,wstawić do gorącego piekarnika,oprószyć majerankiem i solą.Piec aż boczek się zrumieni.
Umyte,osuszone śliwki namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin,a następnie usunąć pestki.W każdą nadkrojoną śliwkę włożyć odrobinę ( odcedzonego z zalewy) chrzanu.Chudy boczek świeży pokrajać w bardzo cienkie plasterki.Każdą śliwkę owinąć plasterkiem boczku.Tak przygotowane nabijać po 3-4 sztuki na metalową lub drewnianą szpadkę.Ułożyć szpadki na blasze natłuszczonej olejem,wstawić do gorącego piekarnika,oprószyć majerankiem i solą.Piec aż boczek się zrumieni.