Boczek zapiekany ze śliwkami suszonymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

smaczny boczek w śliwkach suszonych

Boczek zapiekany ze śliwkami suszonymi

Składniki:

Boczek zapiekany ze śliwkami suszonymi

 

  • Składniki:
  • 25 dag chudego boczku
  • 20 dag suszonych śliwek
  • łyżka chrzanu
  • łyżka oleju
  • majeranek
  • sól

Sposób przygotowania:

Boczek zapiekany ze śliwkami suszonymi
Przygotowanie:
Umyte,osuszone śliwki namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin,a następnie usunąć pestki.W każdą nadkrojoną śliwkę włożyć odrobinę ( odcedzonego z zalewy) chrzanu.Chudy boczek świeży pokrajać w bardzo cienkie plasterki.Każdą śliwkę owinąć plasterkiem boczku.Tak przygotowane nabijać po 3-4 sztuki na metalową lub drewnianą szpadkę.Ułożyć szpadki na blasze natłuszczonej olejem,wstawić do gorącego piekarnika,oprószyć majerankiem i solą.Piec aż boczek się zrumieni.