Sposób przygotowania:
Botwinka
Botwinę i zieleninę dokładnie opłukać, osączyć. Buraczki oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej. Łodygi i liście drobno posiekać. Osobno posiekać zieleninę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek.
Buraczki zalać 2 szkl. wody, dodać 1/2 łyżeczki cukru, gotować 3 min., dorzucić posiekane łodygi i liście, gotować jeszcze 5 min. Dodać koncentrat barszczu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Śmietanę roztrzepać z odrobiną soli, zahartować 2-3 łyżkami zupy, wlać do garnka, zagotować mieszając. Doprawić solą, 1-2 łyżeczkami octu jabłkowego, dosypać zieleninę. Podawać z dodatkiem jajka.
Buraczki zalać 2 szkl. wody, dodać 1/2 łyżeczki cukru, gotować 3 min., dorzucić posiekane łodygi i liście, gotować jeszcze 5 min. Dodać koncentrat barszczu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Śmietanę roztrzepać z odrobiną soli, zahartować 2-3 łyżkami zupy, wlać do garnka, zagotować mieszając. Doprawić solą, 1-2 łyżeczkami octu jabłkowego, dosypać zieleninę. Podawać z dodatkiem jajka.
elzbieta8960