lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Botwinka z jajem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna zupa -chłodnik z jajem :)

Botwinka z jajem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Botwinka z jajem

 

  • 200 ml śmietany 30%
  • pęczek botwinki
  • 100 ml zmielonych buraczków
  • szczypta pieprzu białego
  • 4 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki albo ząbki jak wolicie
  • jaja 6 szt
  • kucharek do smaku

Sposób przygotowania:

Botwinka z jajem
Do garnka wlałam wodę dodałam ziele angielskie i liść laurowy i szczyptę pieprzu białego . Dosypałam kucharka do smaku.Buraczki w raz z liśćmi umyłam i drobno pokroiłam. 1 buraczek duży pokroiłam i zmieliłam dodałam koło 100 gram do zupy oraz botwinkę i czosnek pokrojony w plasterki . Zagotowałam kolo 15-10 minut i zalałam śmietaną . Ugotowałam jaja kroiłam na cwiartki i wkładałam do talerza i zalewałam botwinką . Przepyszna zupa polecam.
Botwinka z jajem
Do zupy dodajemy buraczka zmielonego surowego i czosnek