akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Zupa botwinkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jedna z moich ulubionych zup. Poza walorami smakowymi ma również piękny, letni kolorek. Serdecznie polecam!

Zupa botwinkowa

Składniki:

Zupa botwinkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa botwinkowa
Ziemniaki, buraki, seler, korzeń pietruszki i marchewkę obrać, a następnie pokroić w drobną. Gotować w osolonej wodzie z zielem angielskim i liściem laurowym około 5-10 minut, pod koniec dodając ziemniaki i łodygi botwinki i dalej gotować do ich zmięknięcia. Następnie wrzucić liście i jeszcze chwilkę gotować.

Do śmietany dodać kilka łyżek zupy i dobrze wymieszać (dzięki temu, śmietana się nie zważy). Mieszankę wlać do zupy i wymieszać. Dobrze przyprawić solą,pieprzem i koperkiem.

Podawać z natką pietruszki i np. ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego! 

Tagi:

buraki