Sposób przygotowania:
Sylwestrowy barszczyk ze śmietaną
Do garnka wkładamy korpusy kurczaka . Zagotowujemy.
Dodajemy seler, pietruszki i marchewki. Gotujemy.
Dodajemy opalone cebule . Wrzucamy 2 czosnki przecięte na pół. Następnie dodajemy ok 5 liści laurowych , kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Dodajemy kilka jabłek przeciętych na pół. Gotujemy na małym płomieniu jak rosół.
Buraki obieramy kroimy w plastry. Kiedy wywar jest gotowy odcedzamy go wkładamy plastry buraków i gotujemy do zagotowania.
Gotujemy jeszcze kilka minut ale ,żeby tylko pyrkało. Wyłączamy i odstawiamy.
Kiedy barszcz ostygnie przecedzamy go . Dodajemy sól i ocet do smaku. Mieszamy gotując - uwaga aby nie zaczął wrzeć.
Dodajemy cukier do smaku. Wlewamy śmietanę 30 % . Zagotowujemy. Dodajemy majeranek . Gotowe.
Dodajemy seler, pietruszki i marchewki. Gotujemy.
Dodajemy opalone cebule . Wrzucamy 2 czosnki przecięte na pół. Następnie dodajemy ok 5 liści laurowych , kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Dodajemy kilka jabłek przeciętych na pół. Gotujemy na małym płomieniu jak rosół.
Buraki obieramy kroimy w plastry. Kiedy wywar jest gotowy odcedzamy go wkładamy plastry buraków i gotujemy do zagotowania.
Gotujemy jeszcze kilka minut ale ,żeby tylko pyrkało. Wyłączamy i odstawiamy.
Kiedy barszcz ostygnie przecedzamy go . Dodajemy sól i ocet do smaku. Mieszamy gotując - uwaga aby nie zaczął wrzeć.
Dodajemy cukier do smaku. Wlewamy śmietanę 30 % . Zagotowujemy. Dodajemy majeranek . Gotowe.