Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Botwinka z jogurtem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Botwinka na ciepło, to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu.

Botwinka z jogurtem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Botwinka z jogurtem

 

 

Sposób przygotowania:

Botwinka z jogurtem
Botwinkę myjemy, małe buraczki obieramy ze skórki. Oddzielamy buraczki od łodyżek, a łodyżki od listków. Wszystkie części dość drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone buraczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Dosypujemy posiekane łodyżki, mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy też drobno pokrojone listki i całość podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku i podajemy.
Botwinka z jogurtem
Zaczynamy od pokrojenia wszystkich części botwinki
Botwinka z jogurtem
W ganku podsmażamy buraczki z czosnkiem i przyprawami
Botwinka z jogurtem
Po kolei dodajemy pozostałe części botwinki
Botwinka z jogurtem
Na koniec całość mieszamy z jogurtem naturalnym