cremebrule

cremebrule

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 29]

Brokulowa salatka z boczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybka i prosta salatka o ciekawym smaku

Brokulowa salatka z boczkiem

Składniki:

Brokulowa salatka z boczkiem

 

  • 4 cienkie plastry boczku
  • 300g brokulow
  • 100ml octu balsamicznego
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • 50g orzeszkow pinii, opiekanych
  • sol i swiezo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Brokulowa salatka z boczkiem
Upiecz boczek na nasmarowanej oliwa blasze w 180 stopniach C przez 8-10 min az bedzie chrupiacy, w miedzyczasie wrzuc brakuly do gotujacej sie, osolonej wody i gotuj 2-3 min od kiedy woda znow sie zagotuje, odcedz, polej zimna woda i znow odcedz. Na wolnym ogniu zredukuj ocet o polowe, zdejmij z ognia i wmieszaj oliwe. Uloz brokuly i boczek na talerzach, posyp orzeszkami, skrop octem z oliwa, dopraw do smaku, podawaj w temperzturze pokojowej.