Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Brownie a'la tiramisu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dodatek kremu o smaku tiramisu nie tylko dodaje włoskiego charakteru temu brownie, ale również niezwykłego aromatu. Brownie a'la tiramisu to wypiek nie banalny, wyrazisty i bardzo wyjątkowy.

Brownie a'la tiramisu

Składniki:

Brownie a'la tiramisu

na ciasto

  • 300 g masy kajmakowej o smaku tiramisu
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Brownie a'la tiramisu
Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy. Studzimy. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sos czekoladowy. Miksujemy. Następnie do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Masę kajmakową podgrzewamy. Studzimy. 

Małą tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. 1/2 ciasta lejemy do formy. Następnie 1/3 masy kajmakowej o smaku tiramisu lejemy na ciasto. Na masie kajmakowej ponownie 1/2 ciasta. Na cieście kolejna cześć masy kajmakowej. Na masie kajmakowej ostatnia część ciasta. Wszystkie warstwy ciasta i masy delikatnie ze sobą mieszamy. Ciasto pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Pozostałą masą kajmakową o smaku tiramisu ozdabiamy brownie.