SUPERPRZEPIS

Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami

Takie brownie jest zdrowe, rozpływające się w ustach i dodatkowo nie zawiera glutenu. Koniecznie spróbujcie!

Składniki:

Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami

Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (około 100g; 1 szklanka = 250 ml)
  • 1,5 szklanki wody do ugotowania kaszy
  • 1 szczypta soli (solidna)
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanki cukru (u mnie ksylitol)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 100g pistacji solonych (waga bez łupinek)

Sposób przygotowania:

Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami

Kasza:

Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami
Woda powinna całkowicie wsiąknąć w kaszę jaglaną.

Ugotować kaszę jaglaną. Do garnuszka wlać 1,5 szklanki wody, osolić i zagotować. Do wrzątku wsypać kaszę uprzednio kilka razy przepłukaną pod bieżącą wodą. Kaszę gotować na niewielkim ogniu przez 15 minut i ostudzić.

Masa:

Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami
Misa malaksera powinna mieć minimum 1 litr pojemności.

Do ugotowanej kaszy dodać jajka, olej, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zblendować lub wymieszać w malakserze na gładką i jednolitą masę. Powstałe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć całe pistacje.

Pieczenie:

Brownie z kaszy jaglanej z solonymi pistacjami
Brownie należy najpeirw ostudzić, a następnie można kroić.

Brownie piec w rozgrzanym piekarniku 45-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Ciasto kroić po dokładnym ostudzeniu.