Sposób przygotowania:
Regionalne rogaliki z dżemem
Rozczyn: Śmietanę lekko podgrzewamy. W ciepłej śmietanie rozgniatamy świeże drożdże wraz z cukrem i mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W misce mieszamy pozostałą mąkę, cukier, ciepłą śmietanę oraz wyrośnięte drożdże. Rozpuszczamy masło. Dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto. Na godzinę pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wałkujemy na kształt koła. Wykrawamy trójkąty. Na szerszym boku smarujemy po łyżce dżemu wiśniowego. Zawijamy w rulon na kształt rogalika.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Dekorujemy cukrem pudrem.
Następnie ciasto wałkujemy na kształt koła. Wykrawamy trójkąty. Na szerszym boku smarujemy po łyżce dżemu wiśniowego. Zawijamy w rulon na kształt rogalika.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Dekorujemy cukrem pudrem.