VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Sernik śliwkowo-pomarańczowy na brownie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Obłędnie czekoladowe brownie, pomarańczowy sernik i słodko kwaśny mus śliwkowy z pomarańczą. A to wszystko w jednym kawałku ciasta!

Sernik śliwkowo-pomarańczowy na brownie

Składniki:

Sernik śliwkowo-pomarańczowy na brownie

 

  • Tortownica 20 cm
  • Brownie:
  • 60 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 jajko
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 40 g mąki pszennej
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 350 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • Mus śliwkowo – pomarańczowy:
  • 0,5 kg śliwek (po wydrylowaniu)
  • 1 pomarańcza
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka o smaku Blue Caracao

Sposób przygotowania:

Sernik śliwkowo-pomarańczowy na brownie
Brownie: W garnku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 3 minuty, mieszamy do rozpuszczenia.

Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Wlewamy masło z czekoladą. Mieszamy i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem.

Masa musi mieć konsystencję śmietany. Wylewamy ją do tortownicy o średnicy 20 cm.

Całą tortownicę z zewnętrznej strony obkładamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 25 minut. Piekarnik ustawiamy na funkcję ,,Góra-dół”.

Masa serowa: W czasie pieczenia brownie przygotowujemy masę serową. Twaróg ubijamy z cukrami, wbijamy jajka. Miksujemy do połączenie składników. Wsypujemy mąkę oraz startą z jednej pomarańczy skórkę. Gładką masę przelewamy na jeszcze ciepłe brownie.

Tortownicę wstawiamy do większego naczynia. Do połowy małej tortownicy wlewamy gorącą wodę. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 160*C przez 70 minut. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię. Studzimy.

Mus śliwkowo pomarańczowy: Wydrylowane śliwki miksujemy blenderem na gładki mus. Tak samo robimy z obraną pomarańczą. Owoce mieszamy ze sobą. Podgrzewamy je do momentu wrzenia na niewielkim ogniu. Wsypujemy galaretki.

Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzony mus wlewamy na wierzch sernika. Chłodzimy w lodówce do stężenia.  

Tagi:

ciasto sernik