Kraina Miodem Płynąc

Kraina Miodem Płynąc

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Bruschetta z truskawkami, fetą i słodkim sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Słodko-wytrawna wersja grzanki: z truskawkami, pomidorkami, fetą, orzechową rukolą, pestkami słonecznika dla chrupkości oraz cudownie słodkim sosem balsamicznym. Apetyczna i kolorowa, lekka, soczysta i przepyszna przekąska gotowa w kilka minut!

Bruschetta z truskawkami, fetą i słodkim sosem

Składniki:

Bruschetta z truskawkami, fetą i słodkim sosem

Bruschetta

  • bagietka- 1 szt.
  • truskawki- 10 szt.
  • pomidorki koktajlowe- 5 szt.
  • feta Classic- po 3-4 `kostki` na grzankę
  • słonecznik- garść
  • rukola- kilkanaście listków
  • oliwa- do skropienia bagietki

Sos balsamiczny

  • ocet balsamiczny- 6 łyżek
  • cukier trzcinowy- 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Bruschetta z truskawkami, fetą i słodkim sosem
Bagietkę pokroić, skropić oliwą i podsmażyć na patelni grillowej (można również w opiekaczu lub w piekarniku). Pokroić truskawki i pomidorki w plastry, a fetę w kostkę.

Przygotować sos balsamiczny: do rondelka wlać ocet oraz dodać cukier trzcinowy. Doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować jeszcze przez 2-3 minuty (na małym ogniu).

Na grzance poukładać truskawki, pomidorki, fetę, rukolę, posypać słonecznikiem, a na koniec skropić lekko przestudzonym sosem balsamicznym.