reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Brusznica albo borówka czerwona

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam wszystkim a najbardziej tym co lubią połączenie smakowe owoców i mięsa- zwykła pasztetówka z taką konfiturą smakuje bajecznie, a dobry pasztet to już będzie rarytas :)

Brusznica albo borówka czerwona

Składniki:

Brusznica albo borówka czerwona

 

  • 3 l brusznicy

 

  • 1 l wody

 

  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Brusznica albo borówka czerwona

przygotowanie

Brusznica albo borówka czerwona
brusznicę przebieramy i myjemy pod bieżącą wodą

Brusznicę płuczemy pod bieżącą wodą

Przekładamy do garnka najlepiej z grubym dnem , wlewamy wodę i dodajemy cukier.

Podgrzewamy do zagotowania.

gotowanie

Brusznica albo borówka czerwona
po ostudzeniu brusznica pięknie się żeluje i nie potrzebne są żadne wspomagacze:)

Brusznicę gotujemy ciągle mieszając- strasznie sie pieni i kipi!

I tak, jeżeli chcemy ją wykorzystać jako dodatek do herbaty, to gotujemy ją 5-6 minut,

jeżeli do mięs i wędlin to gotujemy 10-15 minut.

Przekładamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie oczyszczamy szyjki, zakręcamy (wyparzonymi ) zakrętkami i odwracamy do ostygnięcia do góry dnem ( tak 30 minut)


Ja jak zwykle wsadziłam jeszcze do pasteryzacji na 5 minut :)