Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1092]

Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie biskwity są bardzo pyszne. Puszyste biszkopty z pysznym i lekkim kremem. Do tego czekolada...bardzo kalorycznie, ale no cóż...bardzo też pysznie. Zapewniam, że nie można im się oprzeć.

Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą

Składniki:

Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • na czubek łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

2. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy 8 kółek o średnicy około 12 cm zachowując znaczne odstępy. Następnie na każde narysowane kółko nakładamy porcje ciasta formując okrągłe biszkopciki.

3. Tak przygotowane biszkopciki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 10 - 15 minut do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, żeby ich zbytnio nie spiec ponieważ podczas formowania będą nam się łamać. Biszkopciki powinny być mięciutkie.

4. Gdy będą upieczone od razu zdejmujemy je z papieru i formujemy składając lekko na pół, można to zrobić za pomocą szklanki literatki lub rolką z papierem do pieczenia. Tak uformowane studzimy.

5. Krem: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Borówki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mus owocowy i przestudzoną czekoladę, dokładnie ubijamy.

6. Tak przygotowanym kremem nadziewamy biszkoptowe łódeczki.

7. Czekolady łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( każdą osobno ), następnie płynną czekoladą dekorujemy biskwity i odstawiamy do stężenia kremu i zastygnięcia czekolady. Po tym czasie są gotowe do podania. Smacznego.



Rady: Z przepisu wychodzi 8 sztuk.

Tagi:

krem ciastka