kejtkejt

kejtkejt

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Konfitura jarzębinowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jesienią jarzębiny pięknie czerwienią się na drzewach. Aż żal ich nie wykorzystać w jakiś pyszny sposób. Jako, że bardzo lubię żurawinę i borówkę do mięs, pomyślałam, że pieczyste smakowałoby wybornie również z jarzębiną!

Konfitura jarzębinowa

Składniki:

Konfitura jarzębinowa

 

  • 1 kg owoców jarzębiny
  • 4 jabłka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili

Sposób przygotowania:

Konfitura jarzębinowa

ETAP 1:

Jarzębinę przebrać, oderwać od gałązek, wsypać do garnka. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, również dać do garnka. Zasypać cukrem, dolać wodę. Gotować około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. 15 minut przed końcem gotowania wsypać imbir i chili, dokładnie zamieszać.

Gotową konfiturę przełożyć do małych, wyparzonych słoiczków, zakręcić bardzo mocno i odwrócić słoiki do góry dnem.
Przechowywać w chłodnym miejscu.

Pyszna konfitura o słodko - gorzkim smaku, doskonała do pieczonych mięs i pasztetów.