zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Tort na urodziny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny tort z bitą śmietaną i owocami. Takie najlepiej smakuje. Owoce mogą być dowolne, takie jakie mamy pod ręką.

Tort na urodziny

Składniki:

Tort na urodziny

 

  • na biszkopt o średnicy 23 cm:
  • 6 jaj
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy

 

  • masa :
  • 1 l śmietany kremówki ( lub 1,5 w zależności od firmy )
  • 500 g serka mascarpone
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Tort na urodziny
Z białek i cukru ubić pianę, potem dodawać żółtka a gdy one połączą się z pianą stopniowo dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i upiec biszkopt w 160 stopniach a piec 40 minut.

Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 placki. Przygotować owoce. Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić ją do odpowiedniej konsystencji. Teraz zabrać się za składanie tortu.

Placki nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Pierwszy placek ułożyć na tacy lub spodzie do ciast albo paterze. Wyłożyć porcję śmietany, wyłożyć owoce, zakryć drugim plackiem.

Znów wyłożyć śmietanę i owoce, zakryć trzecim blatem ciasta i posmarować cały tort warstwą śmietany.

Następnie za pomocą tylki i rękawa cukierniczego udekorować cały tort ( ale zostawić na środku wolne kółko ) i ozdobić malinami, borówkami i miętą.

Na sam konie posypać wiórkami z czekolady i perełkami srebrnymi. Tort schłodzić w lodówce prze minimum 2 godziny.  



Tagi:

tort ciasto owoce