Sposób przygotowania:
Tort na urodziny
Z białek i cukru ubić pianę, potem dodawać żółtka a gdy one połączą się z pianą stopniowo dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i upiec biszkopt w 160 stopniach a piec 40 minut.
Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 placki. Przygotować owoce. Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić ją do odpowiedniej konsystencji. Teraz zabrać się za składanie tortu.
Placki nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Pierwszy placek ułożyć na tacy lub spodzie do ciast albo paterze. Wyłożyć porcję śmietany, wyłożyć owoce, zakryć drugim plackiem.
Znów wyłożyć śmietanę i owoce, zakryć trzecim blatem ciasta i posmarować cały tort warstwą śmietany.
Następnie za pomocą tylki i rękawa cukierniczego udekorować cały tort ( ale zostawić na środku wolne kółko ) i ozdobić malinami, borówkami i miętą.
Na sam konie posypać wiórkami z czekolady i perełkami srebrnymi. Tort schłodzić w lodówce prze minimum 2 godziny.
Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 placki. Przygotować owoce. Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić ją do odpowiedniej konsystencji. Teraz zabrać się za składanie tortu.
Placki nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Pierwszy placek ułożyć na tacy lub spodzie do ciast albo paterze. Wyłożyć porcję śmietany, wyłożyć owoce, zakryć drugim plackiem.
Znów wyłożyć śmietanę i owoce, zakryć trzecim blatem ciasta i posmarować cały tort warstwą śmietany.
Następnie za pomocą tylki i rękawa cukierniczego udekorować cały tort ( ale zostawić na środku wolne kółko ) i ozdobić malinami, borówkami i miętą.
Na sam konie posypać wiórkami z czekolady i perełkami srebrnymi. Tort schłodzić w lodówce prze minimum 2 godziny.