Sposób przygotowania:
Rolada naleśnikowa z kremem borówkowym
Rolada:
Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na ciasto naleśnikowe. Wylewamy na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut (wierzch musi być dobrze ścięty). Następnie blachę wyjmujemy, placek odwracamy na drugą stronę (najlepiej zsunąć na odwróconą, drugą blachę i przełożyć ponownie na papier). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 10-15 minut (czas zależny będzie od grubości ciasta).
Gorący placek zwijamy wraz z papierem do pieczenia wzdłuż krótszego boku (ciasto jest cienkie, więc wzdłuż dłuższego rolada byłaby długa, ale bardzo cienka). Zostawiamy do ostudzenia.
Krem:
Mascarpone przekładamy do miski, wsypujemy cukier i borówki amerykańskie. Blenderem miksujemy na gładki krem. Roladę naleśnikową rozwijamy, nakładamy 2/3 kremu i ponownie zawijamy.
Resztą kremu (np. za pomocą rękawa cukierniczego z tylką) dekorujemy wierzch, układamy borówki i wstawiamy do lodówki, aby trochę całość schłodzić.
Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na ciasto naleśnikowe. Wylewamy na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut (wierzch musi być dobrze ścięty). Następnie blachę wyjmujemy, placek odwracamy na drugą stronę (najlepiej zsunąć na odwróconą, drugą blachę i przełożyć ponownie na papier). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 10-15 minut (czas zależny będzie od grubości ciasta).
Gorący placek zwijamy wraz z papierem do pieczenia wzdłuż krótszego boku (ciasto jest cienkie, więc wzdłuż dłuższego rolada byłaby długa, ale bardzo cienka). Zostawiamy do ostudzenia.
Krem:
Mascarpone przekładamy do miski, wsypujemy cukier i borówki amerykańskie. Blenderem miksujemy na gładki krem. Roladę naleśnikową rozwijamy, nakładamy 2/3 kremu i ponownie zawijamy.
Resztą kremu (np. za pomocą rękawa cukierniczego z tylką) dekorujemy wierzch, układamy borówki i wstawiamy do lodówki, aby trochę całość schłodzić.